FORMALITATILE NECESARE LICENTIERII PENTRU ACTIVITATI DE PROIECTARE, INSTALARE, MODIFICARE SAU ÎNTRETINERE

SISTEME DE ALARMARE ÎMPOTRIVA EFRACTIEI

potrivit H.G. nr. 301/2012

 

În vederea obtinerii licentei de functionare pentru a desfasura activitati de proiectare, instalare, modificare sau întretinere a sistemelor de alarmare împotriva efractiei si/sau servicii privind sistemele de securizare, reprezentantul legal al societatii depune la inspectoratul de politie judetean sau la Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, dupa caz, pe raza caruia societatea îsi are sediul social, pe baza de opis, urmatoarele documente:

1) cererea de acordare a licentei de functionare, datata, înregistrata la societate si semnata de administratorul societatii; În continutul adresei se va preciza: obiectul cererii, adresa sediului administrativ, datele de contact: telefon, fax, pagina web, adresa e-mail si numele în clar al reprezentantului societatii;

2) certificatul de înregistrare a societatii la Oficiul Registrului Comertului;

3) certificatul constatator eliberat de Oficiul Registrului Comertului în conformitate cu Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, cu toate mentiunile înscrise si/referitoare la situatia societatii comerciale. În domeniile de activitate este necesar sa se regaseasca codurile CAEN corespondente activitatilor solicitate în cererea de licentiere, dupa cum urmeaza:

pentru activitatea de instalare, modificare sau întretinere a sistemelor fara monitorizare, codul 4321 – lucrari de instalatii electrice;
pentru activitatea de instalare, modificare sau întretinere a sistemelor monitorizate, codul 8020 - activitati de servicii privind sistemele de securizare;
pentru activitatea de proiectare a sistemelor, codul 7112 - activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea.

Codurile mentionate pot fi domenii de activitate principale sau secundare.

4) documente privind dovada existentei sediului înregistrat si autorizat pentru organizarea administrativa si coordonarea operativa a personalului angajat.

Dovada se poate face prin certificatul constatator care sa cuprinda mentiuni referitoare la sedii si activitati autorizate conform art. 15 din Legea nr. 359/2004, pentru toate activitatile solicitate prin cererea de licentiere;

În Certificatul Constatator, la „SEDII SI/SAU ACTIVITATI AUTORIZATE CONFORM ART. 15 DIN L359/2004”, trebuie sa apara urmatoarele:

· Activitati desfasurate în afara sediului social si a sediilor secundare (CAEN REV. 2): 4321 si 8020

· Activitati desfasurate la sediul social si la sediile secundare (CAEN REV. 2): 7112

Proiectarea (întocmirea proiectului se efectueaza la sediu nu la beneficiar unde se va instala sistemul de alarmare. De aceea codul 7112 trebuie sa se regaseasca ca activitate desfasurata la sediul declarat al societatii.

5) atestatele profesionale pentru persoanele care urmeaza sa execute activitati în domeniul sistemelor de alarmare, în situatia în care societatea are angajate astfel de persoane.

6) documente privind dovada îndeplinirii conditiilor prevazute de art. 19 alin. (10) din Lege de catre conducatorul societatii (administrator, presedintele consiliului de administratie, director general/executiv care va coordona activitatea tehnica);

actul de identitate sau alte documente ce fac dovada cetateniei si a vârstei;
certificatul de cazier judiciar în termen de valabilitate;
curriculum vitae elaborat potrivit prevederilor Hotarârii Guvernului nr. 1.021/2004 pentru aprobarea modelului comun european de curriculum vitae;
declaratia pe propria raspundere cu privire la obligatia pastrarii confidentialitatii datelor si informatiilor obtinute în procesul muncii, potrivit art. 29 din Lege.
certificatul de competente, se prezinta numai pentru conducatorul care va coordona activitatea tehnica, pentru specializarea: „proiectant sisteme de securitate” - când se solicita licenta pentru proiectare, „inginer sisteme de securitate” ori „tehnician sisteme de securitate” – când se solicita licenta pentru activitatile de instalare, modificare sau întretinere;
dovada calitatii de conducator conform Legii nr. 31/1990 pentru directorul general/executiv desemnat sa conduca activitatea tehnica (hotarârea A.G.A./C.A., contractul de munca/extras Revisal si FISA POSTULUI).

Actele aditionale la contractele individuale de munca pentru numirea Directorului General sau Directorului General adjunct (pentru fostul director tehnic) trebuie sa fie înregistrate la ITM, sau se va prezenta extras REVISAL.

7) regulamentul de organizare si functionare, în doua exemplare, întocmit cu respectarea modelului postat pe pagina web a Inspectoratului de Politie Judetean Buzau, adaptat specificului societatii si asumat de conducator;

Documentatia se depune într-un exemplar, în format letric si în format electronic pe suport CD care contine un fisier format „pdf”, cu documentele scanate la o rezolutie adecvata pentru a nu altera continutul acestora si sa fie posibila transmiterea prin e-mail.

Documentele prevazute la punctele 2-6, se depun în copie certificata, însotite de documentele originale, care dupa confruntare se restituie reprezentantului legal.

Persoanele juridice straine care solicita obtinerea licentei de functionare trebuie sa depuna documente similare celor prevazute la art.76 din anexa HG nr.301/2012, traduse si legalizate.

Dupa depunerea tuturor documentelor, unitatea de politie competenta verifica existenta avizului prealabil al Serviciului Român de Informatii, îndeplinirea conditiilor referitoare la buna conduita cetateneasca a conducatorului societatii, existenta sediului înregistrat si autorizat pentru organizarea administrativa si coordonarea operativa a personalului angajat si întocmeste un raport cu propuneri corespunzatoare, pe care îl înainteaza, împreuna cu întreaga documentatie, Inspectoratului General al Politiei Române.

Avizul prealabil al Serviciului Român de Informatii se elibereaza la cererea inspectoratelor de politie judetene, respectiv a Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, în cursul procedurii de verificare a îndeplinirii conditiilor de acordare a licentei.

În vederea verificarii îndeplinirii conditiei referitoare la buna conduita cetateneasca, organele de politie competente efectueaza investigatii si verificari la domiciliu sau resedinta, locurile de munca anterioare, precum si în evidentele politiei sau ale altor institutii. Prin buna conduita cetateneasca se întelege comportamentul conform normelor de convietuire sociala, care nu aduce atingere valorilor sociale ocrotite de lege si care nu lezeaza drepturile si interesele celorlalti membri ai comunitatii cu care un anumit individ interactioneaza la un moment dat.

Avizul prevazut la art. 19 alin. (9) din Lege se acorda în situatia în care sunt îndeplinite cumulativ toate conditiile prevazute de Lege, numai împreuna cu licenta de functionare prevazuta la art. 19 alin. (2) din Lege sau ulterior obtinerii acesteia. Avizul îsi înceteaza valabilitatea în momentul pierderii calitatii de conducator al societatii specializate de paza si protectie sau neîndeplinirii oricareia dintre conditiile care au stat la baza acordarii acestuia.

Licenta se acorda în situatia în care sunt îndeplinite cumulativ toate conditiile prevazute de Lege, are valabilitate de 3 ani de la data emiterii si poate fi reînnoita la fiecare 3 ani, numai în intervalul de valabilitate.

Societatile comerciale care au detinut licenta si nu au obtinut reînnoirea acesteia pot solicita eliberarea unei noi licente urmând procedura de licentiere initiala, facând dovada ca nu mai activeaza în domeniu si ca îndeplinesc conditiile de licentiere.

Licentierea persoanelor fizice autorizate în baza actelor normative care stabilesc organizarea si desfasurarea unor activitati economice de catre persoane fizice se realizeaza în aceleasi conditii precum cele prevazute pentru societatile comerciale.

Dupa eliberarea licentei de functionare, Inspectoratul General al Politiei Române înscrie datele de identificare si contact ale societatii comerciale în Registrul national al societatilor licentiate, accesibil publicului pe pagina web a Politiei Române.

Licentele se ridica de la unitatile de politie la care au fost depuse documentatiile, cu exceptia celor depuse la DGPMB sau IPJ Ilfov, care se ridica de la sediul Directiei de Ordine Publica din b-dul George Cosbuc nr.83-85, sector 5.

Pentru relatii suplimentare va puteti adresa comisarului de politie Plesoianu Bogdan la tel.: 0238/402.042, 0730/360.663 sau mail: sop@bz.politiaromana.ro